Whiplash eller piskesmæld er en betegnelse for et stødtraume i halshvirvelsøjlen, der resulterer i en forstuvning af nakken.
Hvis man fx sidder i en bil og bliver påkørt bagfra, kan hovedet først blive kastet bagover, så fremover og så bagover igen.
Det særligt sårbare i denne påvirkning er, at hals og nakke i det sidste kast bagover ikke længere har den forsvarsspænding i muskler og bløddele, som skal være der, for at kunne afbøde for pludselige stræk og træk.
Leddene i nakken er derfor meget ubeskyttede og vil af dén grund meget let blive skadet og forstuvet.
Et behandlings- og terapiforløb omkring et whiplash varierer i længde og intensitet afhængigt af, hvor dyb og omfattende skaden i nakken er.
Forsvarsspændingerne fra uheldet skal hjælpes fri igen, bevægeapparatet tilbage til en god balance og nakken rettes omkring de led, der led overlast, og som gerne skulle kunne fjedre igen.
Alle disse ting er vigtige for, at forsvarsmønsteret fra uheldet ikke sætter sig i bindevævet og låser nakken fast igen og igen.
Et behandlings- og terapiforløb i forbindelse med en whiplash-skade vil:
- afsøge hvilke af nakkens led, der har lidt overlast – og i hvor høj grad;
- undersøge bløddelene og give den nødvendige bløddelsbehandling;
- støtte bevægelsesbalancen imellem kraniet og nakken og imellem nakken og skulderåget; og
- støtte nervesystemets frigørelse af chokoplevelsen, når tiden bliver moden til det.
Det afgørende, for at kunne komme sig helt, er dels at få nakkens frie bagover-bøjning tilbage, og dels tålmodigt at arbejde med at formindske de hjernespor, som husker den chokoplevelse, sindet og kroppen blev udsat for.
Det første kræver disciplin med hensyn til daglige stillingskorrigerende øvelser og tålmodighed omkring bevægelser af bindevævet for at kunne bryde dét, der ellers ofte kommer til at sidde tilbage og skabe et fejlmønster, som låser og generer nakkens stabilitet og bevægelighed.
Det andet vil kunne ændres og forløses gennem meditative bevægelser og fokuserede fordybelser omkring friheden i vejrtrækningen samt genopbygningen af en tryg og afslappet kropsfornemmelse.
I de første dage efter et whiplash kan du selv gøre følgende:
- Aflast med hænderne under forflytninger, fx til og fra seng eller sofa.
- Køl hævelsen og smerterne ned i dagtimerne med kuldepakninger fra fryseren i 10 min. af gangen med jævne mellemrum.
- Sørg for at være smertedækket om natten.
- Brug frigørende øvelser efter teleskopprincippet (bevægelser der kommer helt nede fra bækkenet og som sender blide bevæger op i nakken).
- Gå ture i rolige omgivelser med et godt bredt halstørklæde omkring nakken og med næsen lige fremad.
Hvis du stadig går og døjer med symptomer og daglige gener fra et flere år gammelt whiplash, kan du overveje at få lavet en gennemgang af din muskelsymmetri og dit bindevævsmønster. Denne gennemgang vil føre til anbefaling af kropsbevægelser og mentale fordybelser, der kan rydde det gamle whiplash-spor op, således at belastningen herfra kan afhjælpes bedst muligt.